Sgian Dubh škotski nož z damaščanskim jeklom in etuiem


Blagovna znamka: Zzz Ostali proizvajalci
Šifra: 006110
Razpoložljivost: Na zalogi

Cena:

59.00€
Brez DDV: 59.00€
   0 ocen  |  Napišite mnenje

Sgian Dubh je majhen ročno kovan škotski nož z okrašenim ebenovinim ročajem. 

To tradicionalno rezilo, imenovano tudi "nogavični nož", se nosi v desni nogavici, tako da je viden le zgornji del ročaja. Prvotno so ga uporabljali za svečane namene. Sgian Dubh je bil del osnovne opreme vsakega višavskega Škota od 18. stoletja.

Ime izvira iz galščine in pomeni "črno". Ni jasno, ali se to nanaša samo na barvo ročaja, ki je bila v resnici pretežno črna, ali pa se skriva od širšega pomena.

Damaščansko jeklo.

Izraza varjena jekla ali vzorca se nanašajo na kompozitno jeklo, ki je bilo kovano iz dveh ali več različnih vrst jekla. Ime je dobil po svojem rojstnem kraju, sirskem mestu Damask, nekdanjem trdnjavi vzorčaste proizvodnje jekla.

Običajno trdo, visoko ogljikovo jeklo in mehkejše, nizkoogljično jeklo večkrat kovamo in kovamo skupaj.

Ogljikovo bogato jeklo zagotavlja večjo trdoto, lažje kaljenje in dolgotrajnejše zadrževanje robov, milejše jeklo pa nudi večjo prožnost in natezno trdnost nožev. Ta postopek, ki se je zgodil v času, ko so bile lastnosti jekla pogosto nizke in nedosledne, je omogočil kombinacijo pozitivnih lastnosti različnih vrst jekla.

Poleg tega različni odtenki, ki jih ustvarja različna vsebnost ogljika v izmeničnih plasteh, ustvarjajo presenetljivo lepe vzorce, na primer zvit motiv, imenovan vzorec torzijskega damaska ​​ali vzorec rose damask.

Nedvomno ti nenavadni vzorci deloma pojasnjujejo, zakaj so mislili, da imajo srednjeveški jekleni rezili že lastne čarobne lastnosti. Takšno rezilo meča iz Damaska ​​je v Eddi na primer predstavljeno kot krvav črv ali strupena kača.


Podrobnosti:

- Skupna dolžina: cca 19,5 cm

- Dolžina rezila: cca 10 cm - vključno z ustreznim usnjenim plaščem

- Material jekla: Damaščansko

- Tip rezila: Fiksno

- V kompletu nož in etui

Napišite mnenje

Prosimo prijavite se ali registrirajte za mnenje